Saara Koponen

Fastna inte i planeringsstadiet - JUST DO IT!
 
Jag har en benägenhet att fastna i planeringsstadiet, speciellt i rådande tider när mitt psykiska mående är lite sisådär. Min dåliga självkänsla gör sig påmind och jag tappar tron på mig själv. JUST DO IT - är lättare sagt än gjort, men det är sanningen. Vi kommer inte nå våra drömmar om vi är kvar i hemmets trygga vrå, vi måste utmana oss och gå utanför vår trygghetszon. Det är där magin sker!
 
Hur ska vi göra för att komma ur planeringsstadiet då? Här kommer några tips:
 
*Tro på dig själv! Ett problem jag brottas med är som sagt min dåliga självkänsla. När jag planerar för ett evenemang kan jag fastna i planeringsstadiet för att jag är rädd vad andra ska tycka. Det jag tror vi behöver göra är att bara göra det och hitta ett sätt att hantera ångesten som kommer när tankarna börjar snurra kring vad andra kommer tycka om det vi gör. Det går liksom inte att bara "nu ska jag sluta bry mig om vad andra tycker", utan vi behöver acceptera att vi känner såhär och därifrån börja jobba med problemet. 
 
Nu har jag gjort ett antal olika evenmang, som gått både bra och dåligt, så jag brukar tänka tillbaka till de evemenangen som gått bra och vad jag faktiskt lyckats åstakomma. Det hjälper att stärka mig! Om man precis håller på att planera för sitt första evenemang, så är det såklart svårare, här är mitt tips att ändå titta tillbaka på andra saker man har gjort och är stolt över. Sätt dig ner och skriv ner allt, stort som smått! Jag lovar att det kommer kännas bra.
 
*Skaffa en mentor! När du känner att din planering är klar och du liksom inte kommer vidare, skaffa en mentor. Letar efter en person som har gjort eller gör, det du vill göra och ställ frågan. Det kan kännas lite läskigt, men vad är det värsta som kan hända? Personen kommer mest troligt bli väldigt glad och smickrad, kanske säger personen nej men vad gör det? Ställ frågan till nästa person, tillslut kommer du få napp - ge inte upp!
 
*Gör lite varje dag! Det kan kännas alldeles övermäktigt att ta sig an nya saker, motivationen försvinner och tillslut har allt runnit ut i sanden. Mitt problem är att jag inte sätter av tid för återhämtning och reflektion, utan kör på i 110 i början och sen tar energin slut och vardagen kommer ikapp. Här upplever jag också att jag får ännu sämre mående och fiskar efter bekräftelse på andra håll istället, som till exempel på min arbetsplats - vilket gör att jag absolut inte har någon energi till mina egna projekt. 
 
Mitt tips här är att göra lite varje dag. Om du till exempel ska göra ett evenemang med föreläsare, skicka iväg ett mejl och sen är det bra. Det är så mycket bättre är ingenting, för den där motivationen vi väntar på - den kommer inte att komma om du inte sätter igång! 
 
 
Avslutningsvis vill jag understryka att planering är A och O för ett lyckat evenemang, men att fasta i planeringsstadiet är lätt om man känner sig osäker. Det här inlägget går nog att inplementera i de flesta projekt man har i livet - träning, skriva en bok, börja äta nyttigare eller något annat!
 
Puss & Kram,
Saara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress