Saara Koponen

Mitt bästa råd; engagera dig ideellt!
 
I måndags gick föreläsningen med temat medberoende av stapeln på Magneten i Krokom som arrangerandes av IOGT-NTO Språngbrädan i samverkan med NBV, Krokoms Kommun och Hotell Jämteborg. Som arrangör blir man så varm i hjärtat när allt blir så bra som i måndags, många besökare och framförallt NÖJDA besökare. Det var så fint att följa föreläsningen och besökare som skrattade till när de kände igen sig i olika scenarier, humor blandat med allvar och en föreläsare som var så otroligt bra. Det är det bästa med att vara arrangör, att skapa något för andra människor!
 
Jag har varit ordförande i IOGT-NTO Språngbrädan sen 2017 och började engagera mig lite smått året innan. Mitt engagemang i föreningen har betytt otroligt mycket för mig, jag har fått utlopp för min kreativitet, ökat mitt nätverk och fått otroligt mycket lärdomar! Jag hade ingen plan eller idé om vad jag ville göra när jag började, mer än att jag sökte efter en nykter gemenskap - men jag hittade mer än jag nånsin kunnat drömma om egentligen. Det är svårt att se det när man är mitt upp i det, men så har jag börjat reflektera mer och mer över mitt liv och vart jag står idag. 
 
Visst, jag gick turismprogrammet på universitetet och fick testa på eventyrket genom en 4 veckors praktik på Piteå Dansar och Ler, men då var jag inte alls så förtjust i det. Det var en sån skillnad från att stå bakom kassan i en butik, jag fick ganska fria tyglar att utforma festivalens alkoholfria område - DET VAR HUR SVÅRT SOM HELST. Men det var ändå under utbildningen intresset växe fram, sakta, sakta...
 
Men tillbaka till det ideella engagemanget. Jag tycker det är supertråkigt att det är förre som engagerar sig ideellt, speciellt efter plugget, när man inte har hunnit skaffa sig tillräckligt med arbetsliverfarenhet - då är det ju GULDVÄRT att ha engagerat sig i föreningslivet! Dels superbra innehåll till CV't men också ett drömläge att nätverka och knyta kontakter med rätt personer som kan hjälpa dig till ditt drömjobb. Dom flesta jobbet utannonseras aldrig, utan går via kontakter! Jag fick inte mitt nuvarande jobb genom kontakter, men däremot var det otroligt värdefullt att ha föreningens kassör som en av mina referenser. Kassören hade sett mitt engagemang och driv i föreningen, vilket gjorde att han hade mycket gott att säga om mig när arbetsgivaren ringde honom. 
 
Jag vill också tillägga att det är tufft ibland, eller ganska ofta faktiskt. Jag glömmer ofta bort hur hårt människor faktiskt kämpar för att nå sina mål, tyvärr jämför jag mig ofta med andra och kan må otroligt dåligt. För jag jämför mig med mig idag och de människorna idag, men de har ju kämpat i många, många år för att komma dit dom är idag. De har misslyckats ofantligt många gånger, men de gav inte upp och tillslut lyckades dom! Precis så ska vi göra, kämpa tills vi når våra mål! 
 
 
Puss & kram
Saara
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress